Hm…

Sramote me i zaviriti u ovu bilježnicu. Ne pišem godinu i po i kusur dana.
Možda nisam imala hrabrosti da pišem, možda sam čekala da se desi nešto, nešto vrlo konačno, pa da to svečano objavim i ovdje, pred samom sobom.

Vjerovatno nisam htjela pisati da ne bih iznevjerila samu sebe, svoje želje, svoje nade, svoja htijenja. Jer, evo prošlo je toliko vremena, a ništa se nije desilo. Ili, nije se desilo ono što sam željela, u što sam bila uložila sve svoje nade. Po svaku cijenu!

Prošla 2001. godina bila je, u neku ruku, godina varki, bar za mene. Neprestano sam očekivala da će doći i reći da je dan kad trebamo biti skupa konačno došao. Zavaravala sam samu sebe, lagala sam se nesvjestno. A istovremeno, bila sam svjesna svega.

Ne mogu, a da ne kažem da mi je ponekad davao pogrešne signale. Još u novembru 2000. nagovijestio je da se seli “uskoro”. Taj dan JOŠ nije došao. Navodno 1.marta 20o2. U svom tom periodu, od novembra pa na ovamo, razne su se stvari izdešavale. Ne znam šta nas je održalo. Možda ljubav, a možda i upornost oboga da vjerujemo u ovo što imamo.
Da, volimo se mi još…

Teško je pisati sa ove vremenske distance o onome što se dešavalo u prošloj godini. Nastavili smo se vidjati, mjesečno po par dana…Prolazila sam pakao povremeno. Pitala sam se da li on stvarno misli ozbiljno sa mnom, i ako misli, zašto ne rješava sve brže…? Gubila sam povjerenje u njega. Boljelo ga je to, a i mene . Kao da nije shvatao zašto se bunim i zašto ne mogu da shvati kroz šta sve on prolazi. Shvatala sam donekle… Ali, ja sam htjela jasnije odgovore. Ako želi sa mnom, onda se neke stvari, ipak, moraju odlučiti. Odlučio je on to mnogo ranije, ali je realizacija svega išla veoma, veoma sporo.

Bježala sam od njega, prekidala milion puta. Svaki put me je vraćao i davao snage da ustrajem. Svaki mi je put davao novu dozu nade da ćemo uskoro biti skupa. U svemu tome sam saznala (čudno je da sam to povjerovala, ali , eto, jesam) da na vrijeme uradio neke stvari, jer je, u stvari mislio da za to neće trebati puno vremena. Ispostavilo se da treba nekih pola godine, pa i više. Ni to još uvijek nije ugledalo svjetlo dana.

Onda su počele zavrzlame oko traženja stana. Moj se dragi seli još od septembra 2001. Ali, nekom neobjašnjivom magijom, izmiču mu stanovi. Prvo reče, seli se u septembru ili oktobru, zatim je sto posto siguran da je to novembar. Onda sam sama zaključila da neće biti ni decembar. Prestao je nabrajati imena mjeseci, a onda kad sam htjela prekinuti za sva vremena, rekao je da se seli u februaru. Skupila sam ponvoo snage i ostala s njim.

Moja ljubav je bila definitivno načeta totalnim nepovjerenjem prema njemu. Ludila sam naprosto što moja ljubav, moja najveća ljubav, još uvijek, 2 godine nakon što se upoznali, živi gdje živi. Još uvijek nemam snage da to sama sebi kažem. Nastojim se zaštititi takvih misli. Jer… Ostala sam s njim.

S njim planiram život… Vjerujem u nas. Moram biti jaka, jer, uvijek sam samoj sebi govorila: Ko je rekao da u životu sve mora ići glatko?

Ponekad me uhvati panika pri pomisli da nas prati nekakovo čudno prokletstvo. Taman pomislimo da smo jedan problem riješili, a onda iskoči nešto novo. Evo, sad konačno kad se završi ova drama oko stana, pitam se da li će i sa ostalim stvarima ići lakše.

Sad se i moje dansko državljanstvo ispriječilo na putu. Nova vlada kasni sa usvajanjem zakona, pa je tako iznošenje mog slučaja na danski parlament odgodjeno. Trebalo je biti u aprilu. Sad, ko zna…?

Koliko sam zaokupljena svojim Medom Brundom, ni o čemu drugom ne pišem.

Radim u opštini, IT odjeljenje. Praktikant, a možda najobrazovanija u odjeljenju. Ne žalim se. Možda sam, a možda i nisam mogla učiniti nešto više za sebe. Od samog starta mi ovo “prakticiranje” ili “jobtraening” nije bilo važno. Mislila sam samo kako ću uskoro započeti životu sa Medom u Švedskoj. Vjerovatno, i u takvom svom razmišljanju moram nešto mijenjati. Toliko za ovaj put.

Iskreno se nadam i želim da drugi put u ovu bilježnicu konačno upišem da mi se desilo nešto lijepo, nešto što želim. Volim ga!!!

Komentariši