5 faza duhovnog buđenja


Autor: Adam Brady, vedski pedagog

Iako se duhovno buđenje često smatra putovanjem, to nije nužno fizičko putovanje ili hodočašće; to je proces prevazilaženja vlastitih granica i preduzimanje narednog evolutivnog koraka.

Tokom ljudskog života, malo je iskustava koje mogu biti toliko duboka i transformativna kao iskustvo duhovnog buđenja. Poistovjećivanje i izravno doživljavanje vlastitog božanstva znači promjenu paradigme najvišeg reda. Duhovno buđenje može potencijalno raskomadati stvarnost kakvu ste poznavali i povesti vas u novi život svjesnog rasta i evolucije. Kao što termin podrazumijeva, vi se „budite“ iz sna svakodnevne, svjetovne materijalne razine, svjesnosti zasnovane na egu, do više stvarnosti duha. I kao da izlazite iz dubokog sna, možete vidjeti san onakvim kakav jeste – iluzija u koju nema povratka.

Bijeg od neznanja

Duhovno buđenje predstavlja podizanje vela neznanja ili avidije (avidya), što na sanskrtu znači “pogrešno razumijevanje.” To neznanje zastire vašu istinsku prirodu zbog čega nastavljate djelovati u tami nižih nivoa svijesti. Ovo je stanje neznanja onoga što ne znate. U središtu ovog neznanja nalazi se tamas, jedna od tri gune, ili primarne kvalitete univerzuma. Tamas utjelovljuje tamu, prigušenost, neaktivnost i entropiju i veže vas za živi pijesak fizičke, mentalne i emocionalne inercije. Srećom, ipak, proces duhovnog buđenja djeluje nasuprot strujama avidije u vašem životu. Evolucija svijesti stvara zamah naprijed, zamah ka rastu, transformaciji i promjeni koja je jedna od najmoćnijih sila u univerzumu. Poput svemirskog broda koji postiže brzinu bijega, duhovno buđenje vas izbacuje van granica skučene gravitacije neznanja i usmjerava ka krajnjem odredištu kozmičke samospoznaje.

Ali kako se to događa? Pa, ako prihvatite da su sva ljudska bića, a možda čak i sva živa bića, predodredjena za evoluciju, onda je duhovno buđenje s razlogom Vaše urodjeno pravo – nešto što ste predodređeni da postignete. A ako se ovaj proces preslika u vašu svijest i vaše tijelo, onda moraju postojati tragovi ili koraci koji vam ukazuju da ste na putu da se probudite.

Vizija vašeg duhovnog putovanja

Jedna od najkorisnijih metafora za opisivanje faza duhovnog buđenja je vizuelne prirode. U ovom modelu postoji pet originalnih koraka na duhovnom putovanju i oni predstavljaju pet različitih kvaliteta vizije:

Svjetlucanje: Poziv na avanturu
Bliže ispitivanje: Odabir staze
Traženje: Praćenje staze
Gubitak vizije: Gubitak staze
Uvid (vidjenje): Spajanje sa stazom

Istražimo svaku od ovih faza detaljnije.

  1. Duh svjetlucanja: Poziv na avanturu

Proslavljeni mitolog Joseph Campbell definirao je ono što je poznato kao putovanje heroja, evolutivni put rasta i transformacije utkan u sve velike mitove i priče: „Kad prestanemo razmišljati o sebi i vlastitom samoodržanju, podvrgavamo se istinski herojskoj transformaciji svijesti.”

Na početku putovanja bilo kog junaka glavno je odstupanje od tačke poznate kao poziv na avanturu. Poziv na avanturu predstavlja predah od svakodnevnog života, signal koji odjekuje iz podsvijesti, privlači vašu pažnju i vodi vas u novom smjeru. Poziv na avanturu je iskra koja pokreće duhovno buđenje. Svaki život ima trenutak, koji ako je uhvaćen, zauvijek mijenja život. Poziv na avanturu je inicijator budjenja, nova percepcija koja vas prisiljava da na život gledate drugačije. Ovo duhovno iskustvo može imati bezbroj oblika – putovanje u daleku zemlju, gubitak nevinosti, bolest, izazov, smrt bliskog prijatelja, iskustvo bliske smrti ili gubitak posla. Bez obzira na pojedinosti, to iskustvo potresa vaš svjetonazor i svijet vidite novim očima. Pozvani ste živjeti obični život na neobičan način.

U ovoj fazi, Joseph Campbell vas poziva da se suočite s izborom, bilo da prihvatite ili odbijete poziv na avanturu. U stvarnosti, međutim, odbijanje poziva zaista nije opcija, jer na dubljem nivou, vaša duša vas poziva da se transformišete. Ako odbijete poziv, zahvaljujući vašim jedinstvenim karmičkim utjecajima, prilika će se samo reciklirati poput preskakanja trake na zapisu, strpljivo čekajući da prihvatite poziv za novi život. Osim toga, jednom kad se dogodi transformativni i duboko probudjujući incident, povratka nema. Oči su vam se otvorile i ne možete ignorirati viziju više stvarnosti koja vas poziva, bez obzira koliko biste to željeli da poreknete.

Nakon što odgovorite na poziv avanturi, ulazite u u jedan širi svijet. Postajete svjesni sudionik svog duhovnog rasta i evolucije. Odgovornost postaje operativna riječ kada započnete usmjeravati svoj život prema mogućnostima koje dodatno proširuju vašu svijest. Dogodio se suptilan pomak u percepciji i sve se istovremeno osjeća i isto i čudno drugačije.

  1. Bliže ispitivanje: Odabir staze

Suočeni sa spoznajom da vaš ograničeni svjetonazor više ne može sadržavati vašu svijest koja se širi, shvatate da ste na duhovnom putu, buđenju vaše svijesti. Iako ovo može biti uzbudljivo vrijeme, ova faza također može djelovati uznemirujuće i neobično. Sve što ste nekada prihvatili kao fiksno i stabilno (ideologije, svjetonazori, osjećaj za sebe i druge, odnosi) može se dovesti u pitanje. Tražite odgovore – sredstva pomoću kojih možete ponoviti ili vratiti svjetlucanje duha koje je u početku pomjerilo vašu perspektivu.

U ovom ćete trenutku možda pokušati pronaći novi način – novu filozofiju, drugačiju tradiciju ili praksu koja će vam pomoći da kontekstualizirate ili precrtate svoj svjetonazor. Tada mnogi ozbiljno započinju duhovno istraživanje. Često obilježeni razdobljem prikupljanja informacija, samo-proučavanjem i uranjanjem u svjetske religije ili psihologiju, privlače vas prakse i metode koje se poklapaju s vašim jedinstvenim ličnostima i sklonostima. Prema Vedanti, postoje četiri staze ili joge do jedinstva koje tražite:

Bhakti joga: Put ljubavi i pobožnosti
Jnana joga: Put nauke i intelekta
Karma joga: Put akcije i nesebično služenje
Raja joga: Put meditacije i svih srodnih disciplina

Svaka staza pruža karakteristično vozilo za samootkrivanje i realizaciju. Neki mogu odabrati jednu, drugi mogu istraživati više staza istovremeno; ne postoje apsoluti ili postavljena pravila za otkrivanje vašeg puta. Ono što je važno jeste da se osjećate dobro i da vam služi kao odgovarajuće sredstvo za rast. Niko vam ne može ili ne smije reći koji put treba da slijedite; samo vaše intuitivno srce vas može uputiti na metode ili vozilo će vam najbolje odgovarati. U ovoj ste fazi dobro zapamtili mudrost hinduističke poslovice koja kaže:

Stotine je staza do planine, sve vode do istog mjesta, tako da nije važno kojim putem idete. Jedina osoba koja gubi vrijeme je ona koja trči oko planine, a svima govori da je njihov put pogrešan.

  1. Potraga: Slijedite stazu

Sljedeća faza vas poziva da budete duhovni tragaoci. Pronašavši svoj put, redovna praksa, učenje i disciplina vam služe da vas povedu ka dubljoj viziji proširene svijesti. Sanskritski izraz za disciplinu duhovne prakse je sadhana. Sadhana je duhovna rutina koja praksu izoliranih vježbi pretvara u način života. Vi ste posvećeni putnici na svojoj stazi, upoznati sa njenim zavojima, usponima i padovima. Kako se vaša praksa produbljuje, postajete sve vještiji poznavaoci, ne samo tradicije ili prakse koju slijedite, već i samog sebe.

Ovu fazu obilježava rađanje samo-usmjeravanja, procesa u kojem se vaš identitet počinje premještati s vanjskih referenci (poput položaja, posjeda i ego zadovoljstava) u unutarnju referencu tišine, intuicije i višeg vodstva. Poznajete sebe kao duhovno biće koje živi ljudski život dok njeguje progresivni rast vaše svijesti.

Dok putujete svojim putem do proširene svijesti, postoje dva obilježja, dva traga koji nagovještavaju duhovni napredak.

Prvi je sve veći osjećaj lakoće. Uz dosljednu duhovnu praksu, sreća i radost postaju vaše osnovno stanje. Život shvatate manje ozbiljno. Histerija i melodrama imaju manji uticaj na vas. Bezbrižnost i nevezanost su spontani i osjećate se puno više u lakoći života.

Drugi pokazatelj duhovnog napretka je lakoća u kojoj se vaše želje ispunjavaju. Redovna duhovna praksa uklanja mentalne, fizičke i energetske blokade koje ometaju manifestaciju vaših želja. Kako ove prepreke nestaju, život postaje lakši; zakoračili ste u struju života i doživljavate sinhronosti (sinhronicitete), mala čuda i iskustva milosti koja vas vode bliže duhovnoj svrsi vašeg života.

  1. Gubitak vizije: Gubitak staze

Međutim, duhovni put nije bez borbe. Po svojoj prirodi put buđenja vas suočava sa vašim nedostacima, samoobmanjivanjem, kognitivnim pristranostima i otpornošću na promjene. Rast ponekad može biti neugodan proces. Kako vas odabrani put navodi da mijenjate misli, emocije, govor ili ponašanje da biste postali ekspanzivniji, saosećajniji, više praštajući ili ljubazniji, nije rijetkost da se borite s time da budete u ovom svijetu, ali ne i od njega. Još gori su vanjski uticaji koji izlažu duhovnog tragaoca iskušenjima da se odrekne potrage za buđenjem i vrati konvencionalnom životu.

Najizrazitiji izazovi na putu dolaze u obliku onoga što je Joseph Campbell nazvao čuvarima praga. Čuvari praga su barijere (doslovne ili simboličke) koje vam stoje na putu važnih prekretnica u životu. One mogu biti neprijatelji, suparnici, životne okolnosti, ograničavajuća uvjerenja ili prepreke koje blokiraju vaš napredak prema višem nivou. Ovi antagonisti mogu vas više puta srušiti, testirati vašu odlučnost i natjerati vas da dovedete u pitanje odabrani put. Takvi neuspjesi čine da sumnjate u sebe i svoju predanost i čak vas mogu nagovoriti da odustanete od potrage.

U ovoj se fazi možete osjećati izgubljeno ili bespomoćno, kao da ste podlegli duhovnom sljepilu. Međutim, ono što često ne znate je da je ovo sljepilo ili izazov, podvala vašeg ega – vašeg malog ja koje se boji vlastitog istrebljenja u neprestanom širenju duha. Gledano na ovaj način, vaši duhovni izazovi ili tamne noći duše, postaju onako kako bi duhovni učitelj Ram Dass rekao, “žito za mlin prosvetljenja”. Svaka prepreka tada postaje izraz vaše unutrašnje sumnje i strahova – iskušenja i prepreke vašeg ličnog i sopstvenog pravca prepreka.

Nesumnjivo je da ova faza zahtijeva i hrabrost i čvrstinu da bi se zadržali na putu, podsjećajući se riječi pjesnika Roberta Frosta: “Jedini izlaz je kroz (preko).” Srećom, iz ove tame možete izaći na svjetlost u potpunosti, nastaviti svoj duhovni razvoj i probuditi se.

  1. Vidjenje: Spajanje sa stazom

Konačno, tragač se probija do nove faze; vizionarske, transcendentne i izvan vidokruga. Na ovom nivou ste prešli sadhanu; postali ste praksa. Više ne nastojite vidjeti, vi postojite u jedinstvu u kojem se spajaju onaj koji vidi, scena i ono što se vidi. Došlo je do trajne promene i potpuno ste probudjeni u vašem pravom identitetu – beskonačnoj, besmrtnoj, neograničenoj, Božjoj sili koja postoji svuda i u svemu. U potpunosti se probudjeni kao božanski posmatrač – stalnoprisutni svjedok cijelog univerzuma.

U ovoj se fazi vraćate kući-sebi, ali iznenađujuće je da postupak nije akumulacija ili sticanje više znanja ili iskustava. Umjesto toga, to je proces otpuštanja, stalnog smanjenja. Kao ljuštenje glavice luka, „ti“ postaje sve manje i manje dok ne ostane samo čisto biće. To je putovanje uvida odavde do OVDJE. To je znak duhovnog buđenja.

Put duhovnog buđenja je najveća avantura koju ikada možete poduzeti. Duboko ste privilegirani ako samo prepoznate istinu da takvo putovanje stoji pred vama. A prihvatanje je ništa drugo nego prihvaćanje herojskog poziva vaše životne svrhe i sudbine.

Prevela: biljeznica.com
Izvor: https://chopra.com/articles/the-5-stages-of-spiritual-awakening