10 nivoa svijesti – na kojem ste?

Mnoge duhovne ili ezoterijske tradicije su iznijele ideju da bi ljudska svijest mogla postojati na različitim nivoima. Navedeni sistem predlaže 10 različitih nivoa svijesti:

  1. Fizički nivo svijesti

Na prvom nivou se potpuno identificirate sa fizičkim i materijalnim carstvom. Vi ste utjelovljenje vašeg vanjskog okruženja sa svim njegovim pozitivnim i negativnim aspektima.

Internalizirali ste vrijednosti društva u cjelini i sami sebe definišete u skladu sa svojim materijalnim uspjesima i statusem. Ako ste neuspješni i siromašni, prihvaćate takve stvari kakve jesu i vjerujete da će napori za uspjeh biti besplodni.

  1. Tutnjava ispod

Dok prelazite na drugi nivo svijesti, osjećate razočaranje životom u samo materijalnom carstvu. Počinjete se manje identificirati sa vanjskom i materijalnom stvarnošću i počinjete gledati prema unutra.

Provodite više vremena sami, a životni stil koji možete dobiti novcem i konzumerizmom vas ne pokreće. Privlači vas učenje o sebi. Počinjete razlikovati između seksa i ljubavi i između površne i stvarne moći.

  1. Iskrsnuće

Na trećem nivou postajete osjetljiviji. Stvari osjećate dublje. Počinjete dopuštati sebi da plačete i doživite bolna stanja. Počinjete postavljati filozofska pitanja i razvijate umjetničke senzibilitete.

Sada shvatate vaš odnos prema životu, vašem fizičkom biću, seksualnoj energiji, vašoj kreativnosti. Počinjete suosjećati s ljudima, i osjećati ono što oni osjećaju. Postaje vam jasno šta znači biti ljudsko biće i istinski prijatelj i susjed, i vi počinjete djelovati prema vlastitim vrijednostima.

  1. Od pasivnog do aktivnog

Kako prelazite na četvrti nivo svijesti, vi se pojavljujete kao individua i aktivno preuzimate ulogu u životu. Sami odlučujete o tome kakav bi život trebao biti. Prijatelje i situacije birate prema vlastitim vrijednostima u koje ste sada sigurni.

Isto tako, počinjete da imate uticaj nad vlastitim mislima i emocijama, manipulirajući njima tako da odgovaraju vašim vrijednostima i onome što želite za sebe. Vježbate prisutnost i počinjete postizati samosavladavanje, znajući da vas svaka misao i djelo definira.

  1. Unutrašnja ravnoteža

Kada ste dostigli 5. nivo svijesti, promijenili ste svoj životni stil u skladu sa onim što je najbolje za vas. Odrekli ste se destruktivnih navika. Tretirate svoje tijelo i um s poštovanjem i održavate harmoniju i ravnotežu kroz svoj dnevni režim.

U isto vrijeme, prestali ste živjeti za divljenje i prihvaćanja drugih, i počeli ste živjeti za sebe. Štaviše, počinjete nuditi uslugu drugima na temelju vlastite želje za davanjem.

Isto tako, vrijeme posvećujete meditaciji, stvaranju i slavljenju postojanja. S drugima pravite kompromise i briga za vaš ego se smanjuje. Počinjete manifestirati svoje duhovno biće u fizičkom svijetu i u svojim odnosima.

  1. Premoštavanje jaza

Na 6. nivou svijesti, razdvajanje između vanjskog svijeta i duhovnog carstva vam je postalo jasno. Živite skoro dvostrukim životom. Vi ste u svijetu, ali više se ne osjećate kao dio njega.

Tako postajete vješti u prelasku između duhovnih i fizičkih stvarnosti i počinjete prenositi znanje s jedne na drugu. Sposobni ste prilagoditi se različitim situacijama, usvajajući ličnosti kako bi odgovarali zahtjevima okolnosti, ali čvrsto se držite višeg sebe.

Istovremeno, često meditirate i postajete neko ko može riješiti sukobe i ponuditi drugima smjernice.

  1. Manifestirajući duh

Kad ste stigli do 7. nivoa svijesti, počeli ste živjeti iz duha. Osjećate duboku emocionalnu povezanost sa svim živim bićima. Razumijete šta se krije u srcima ljudi, osjećate njihovu bol i znate kako ih izliječiti.

Osim toga, izražavate svoj duh fizički, neometani negativnim osećajima ili prosudbama sebe ili drugih. Ljudima pokazujete naklonost neodoljivom toplinom i emocionalno se povezujete s drugima.

  1. Počeci fuzije

Na 8. nivou svijesti, barijere između vašeg ega i kolektivnog počinju propadati. Ne postoji više samo prepoznavanje vaše sličnosti sa svima oko vas, počinjete osjećati simbiotsku povezanost sa svim kreacijama.

Postajete svjesni energije i shvaćate da se svaki osjećaj, misao i djelovanje temelji na vibracijama ili frekvencijama energije. Učite kako ovladati energijom koju usmjeravate i počinjete da vidite da svojom energijom možete uticati na akcije drugih.

  1. Prisutnost

Kad pređete na 9. nivo svijesti, imate takvu moć nad svojim mislima i osjećajima da njihova snaga i čistoća počinju transformirati ljude koje srećete. Kad uđete u sobu, ljudi osjećaju čistu ljubav prema vama. Vaše prisustvo postaje toliko opipljivo i moćno da utiče na druge.

Vaš um, srce, duh, tijelo i duša su jedno. Dakle, više se ne identificirate kao pojedinačno biće sa bilo kakvim problemima ega. Postali ste spojeni sa univerzumom. U ovom trenutku možete masovno voditi druge.

  1. Raspadanje sebstva i uspona

Na 10. i završnom nivou svijesti, vaš osjećaj za sebe gotovo je u potpunosti nestao. Nemate ostataka ego granica, i vi živite u svojoj duhovnoj stvarnosti.

Vaša veza s ostatkom stvaranja postaje koordinirana. Pomjerite se i svi se kreću s vama. Postali ste spojeni s kolektivom.

Takođe, u mogućnosti ste da komunicirate sa svim bićima na jednom čistom jeziku. Vaše biće apsorbira univerzum oko sebe i on apsorbira njega. U stanju ste da kanalizirate božansku snagu.

Koji ste od gore navedenih nivoa svijesti dostigli i koja ste sredstva koristili da biste stigli tamo?