2050 godina: Besmrtnost je dostižna

Vodeći britanski futurološki mislilac nudi izvanrednu viziju života u narednih 45 godina.

Autor: David Smith, dopisnik za tehnologiju
Izvor: https://www.theguardian.com

Avioni će se plašiti da padnu, jogurt će vam poželjeti dobro jutro prije nego ga pojedete, a ljudska svijest će se moći pohraniti na superračunare, obećavajući besmrtnost za sve – mada bi za ovo bilo dobro da ste bogati!

Ove fantastične tvrdnje ne iznosi pisac naučne fantastike ili luđak s kristalnom kuglom. To su smrtno ozbiljna predviđanja Iana Pearsona, šefa jedinice za futurologiju na BT-u.

“Ako povučemo vremensku liniju do 2050. realno bi se moglo očekivati da se može vlastiti um “skinuti” na mašinu, pa kad se umre, to neće biti glavni problem u karijeri”, rekao je Pearson za The Observer. “Ako ste dovoljno bogati, ovo je izvodivo do 2050. godine. Ako ste, pak, siromašni, vjerovatno ćete morati pričekati do 2075. ili 2080. godine, kada će ovo postati rutina. Ozbiljno se bavimo time. Tehnologija se tako brzo kreće: u IT-u je 45 godina pakleno dugo. “

Ovu nevjerovatnu viziju budućnosti Pearson (44) je formirao nakon što je stekao diplomuu u primijenjenoj matematici i teorijskoj fizici, zatim baveći se četiri godine dizajnom projektila, a posljednjih 20 godina radeći na optičkim mrežama, evoluciji širokopojasne mreže i kibernetici u BT-ovim laboratorijama. Priznaje kako su njegova proročanstva i “vrlo uzbudljiva” i “vrlo zastrašujuća”.

Vjeruje da današnja mladež možda nikad neće morati umrijeti, te ukazuje na brzi napredak računarske moći koji je demonstrirao, kada je Sony objavio prve detalje svog PlayStationa 3. On je 35 puta moćniji od prethodnih konzola za igranje. “Novi PlayStation je moćan kao 1% ljudskog mozga”, rekao je. “To je superračunar u odnosu na one od prije 10 godina. PlayStation 5 će vjerovatno biti moćan koliko i ljudski mozak.”

Najbrži svjetski računar, IBM-ov BlueGene, može izvršiti 70,72 biliona operacija u sekundi (teraflops), a ubrzanje svo vrijeme napreduje. Svi oni koji vjeruju u jedinstvenost svijesti ili duše, teško da će progutati sljedeće Pearsonovo predvidjanje. „Već razmatramo kako strukturirati računar koji bi potencijalno mogao postati svjestan. Sada nas ima prilično puno koji vjerujemo da je to u potpunosti izvodivo.

“Još ne znamo kako to učiniti, ali počeli smo gledati u istom pravcu, na primjer, razmatramo tehnike na kojima mislimo da se svijest temelji: informacije dolaze iz vanjskog svijeta, ali i iz drugih dijelova našeg mozga i svaki dio ga obrađuje na osnovu unutrašnjeg osjećanja. Svijest je samo još jedno čulo, efektivno, i to je ono što pokušavamo dizajnirati u računaru. Ne slažu se svi, ali uvjeren sam da je moguće napraviti svjesni računar sa superljudskim nivoima inteligencije do 2020. “

I nastavlja: “Definitivno bi imao emocije – to je jedan od primarnih razloga zašto to uopšte radimo. Ako sam u avionu, želim da se računar više plaši pada nego ja, pa će učiniti sve da ostane u zraku dok ne bude vrijeme da sleti na zemlju.

„Takođe može se početi sa automatizacijom jako puno zadataka. Umjesto da kad telefonirate u pozivni centar dobijete mašinu koja kaže: “Pritisnite 1 za ovo i 2 za ono i 3 za treće”, ako imate personalizovane mašine, mogli biste imati bilo koji broj osoblja, tako da više nikada ne čekate u redu u pozivnom centru. “

Pearson iz Whitehavena u Cumbria sarađuje s nekim programerima na tehnologiji i prati napredak dešavanja širom svijeta. Priznaje da postoji potreba za raspravom o svim implikacijama ovog napretka. “Potrebna je globalna rasprava. Treba li graditi strojeve pametne poput ljudi, je zaista velika diskusija. Hoće li nam biti dopušteno modificirati bakterije kako bi kreirali elektronički sklop i napravili ih pametnima, je tema koja se već istražuje.

“Već sada možemo koristiti DNK za izradu elektronskih kola tako da je moguće zamisliti pametni jogurt oko 2020. ili 2025. godine, gdje je svaka bakterija dobila čitavu gomilu elektronike. Mogli biste razgovarati sa jogurtom od jagode prije nego što ga pojedete.”

U još kraćem roku Pearson najavljuje sljedeću fazu napretka koju identificira kao “ambijentalnu inteligenciju”: povezivanje (čipovanje) se sa svime. Objasnio je: “Na primjer, ako u automobilu imate senzor koji pokazuje broj polena, onda uzmete malo antihistaminika prije nego što izađete. Čipovi će biti dovoljno mali da ih možete započeti impregnirati u kožu. O video tetovažama govorimo kao o vrlo, vrlo tankim listovima polimera koje doslovno nalijepite na kožu i one ostaju nekoliko dana. Možete čak izgraditi i mobilne telefone i povezati ih s mrežom, koristiti ih kao videotelefon i preuzimati videozapise ili primati e-poštu. “

Philips, gigant elektronike, razvija prvi u svijetu rolo-zaslon debljine samo milimetar i ima ekran od 12,5 cm koji se može omotati oko ruke. Očekuje da će proizvodnja započeti za dvije godine.

Sljedeće će doba, predviđa on, biti “jednostavnost” – otprilike 2013-2015. “Ovo je vrijeme kad će IT biti dovoljno zreo da će ga ljudi moći koristiti bez potrebe za pohađanjem tečaja.

“Zaboravite na ideju da u računaru morate imati jedan jedini čip koji radi sve. Zašto jednostavno ne biste dobili hrpu malih samoorganizirajućih čipova u kutiji i oni će se sami zakačiti i sve obaviti. Neće moći dobiti viruse jer će većina operativnog sistema biti pohranjena na hardware na koje hakeri ne mogu pisati. Ako vaš uređaj krene pogrešno, samo pritisnete tipku i vratite ga na tvorničke postavke. “

Pearsonovo treće doba su “virtualni svjetovi” oko 2020. “Provodićemo puno vremena u virtualnom prostoru, koristeći visokokvalitetna, 3D, imerzivna, računarski generisana okruženja za druženje i poslovanje. Kad vam tehnologija daje realnu veličinu u 3D i veze u vašem nervnom sistemu omogućavaju vam da se rukujete, to je kao da ste u uredu druge osobe. Nemoguće je vjerovati da to neće biti uobičajen način komunikacije.
Prevod: biljeznica.com