Ovo će biti dugačak…

20.02.2007.

… m a r a t  o n s k i  … post …
pročitajte do kraja, sigurna sam da će nekog zanimati…
Priznajem, skitam se po Internetu…
Istražujem, tražim, nadjem i shvatim :
Kad je učenik spreman, učitelj se pojavi.
Gotovo nevjerovatno…
Postavim pitanje u sebi, a odgovor nikne gotovo niotkud!
Univerzalni zakoni, zaista, funkcionišu..
Pa, šta ima… ?
Neki novi hitovi na Netu. Ovogodišnji hit-proizvod su, svakako,  video isječci.. More video siteova, a svaki dan niču novi. YouTube, pa Google Video, pa MSN Soapbox, te Videosense, Metacafe.. you name it. Ok, ljudi to vole, zato to i rade, a u svemu je i izvor zarade i za to ima nevjerovatnu marketinšku vrijednost.
a…
Squidoo lens – šta je to?
Još jedan hit, sličan blogu, a ipak nije blog. Po registraciji dobiješ svoje parče weba gdje pišeš o čemu hoćeš, nalijepiš module (plexos)  kakve hoćeš , ubaciš omiljene rss-feedove, razne reklame, i cilj svega toga je, otrpilike kao na Myspace.com, razmjena informacija , udruživanje, stvaranje zajednice (community) kako bi zajednički došli do profita. To je, valjda, taj novi Web 2.0 o čemu se, uveliko, priča…
A ako posjetite moj lens saznaćete da je mama postala unajmljeni bloger  tj bloger za novac.
Da budem preciznija, ideja je, zaista, fantastična.
Zašto ne naplatiti svoj trud, ako već dijeliš dragocjene informacije?
No.. kako to obično biva, svi mi koji dolazimo sa naših dragih, balkanskih područja smo još uvijek uskraćeni za puno toga. Većina tih firmi koje se bave reklamom na blogu zahtijevaju ili da je blog na engleskom jeziku (što nije problem, već ga imam) ili da je stariji od 3 mjeseca, da ima odredjeni pagerank i odredjeni broj čitalaca. Sve u svemu, do sada je  ovaj  unajmljeni bloger zaradio 10  bucks koji će stići na Paypal za mjesec dana.
Stoga, jedino što mogu za sad da preporučim  jeste o v o.
Ne zahtijevaju da pišete na engleskom, i kad se registrujete kod njih gotovo odmah dobijete zadatak o čemu da pišete ( to je neka firma, proizvod ili usluga firme), kad napišete javite im url adresu posta i nakon toga čekate odobrenje koje, obično, stigne u togu dana.
zatim…
PageFlakes – Šta je to?
izvrstan alat za ličnu upotrebu, a može biti i javan, ako vi to tako hoćete. Na parcelu koju dobijete, možete nalijepiti što god hoćete, od kalendara, notesa, preko tv-a i radia, do rss-feedova, bookmarks i linkova. Sve u jednom i na jednoj stranici.. sve na dohvat ruke. A možete imati koliko god hocete takvih stranica.Mislim da je idealno za studente, a i za one koji u zraku imaju milion projekata kao ja..
i konačno…
Shvoong – Šta je to?
stranica na koju sam danas slučajno naišla. Ponovo zarada pisanjem. Izraelci su napravili dobar site. Možeš pisati sažetke (abstracts) na kojem hoćeš jeziku, ili možeš odabrati da samo prevodiš već postojeće sažetke. A ti sažeci nisu ništa drugo do recenzije knjiga, www-stranica, novina, bilo čega. Sažetak može biti od 300 – 900 riječi. Plaćanje je, navodno, prema popularnosti objavljenog sažetka.
Pišite, pišite, samo pišite. I čitajte moj sažetak.

Komentariši