Zbogom, anonimnosti!
03.04.2007.

Internet više nije što je nekad bio. Nema više anarhije, sve dobija strukturu, i uskoro se  više niko neće kretati anonimno zamršenim putevima interneta.
Web2.0 stranice su nova generacija webstranica koje udružuju ljude. I Blogger.ba je jedna od njih. Blogamo i samim tim izlazimo na “svjetlo” dana, iskačemo iz skrovišta iza ekrana, dozvoljavamo drugima da nas upoznaju. Družimo se i sklapamo prijateljstva i vremenom… otkrivamo sve više i više.
I vremenom nam postaje sve manje važno da li znaju ko smo ili ne.
Google nas sve više hvata u svoju mrežu. Imaš li Gmail, Adsense, Adwords, Blogger, Google pages, i sve druge njihove servise, ti si već uhvaćen i tvoja anonomnost više ne postoji. Bude li trebao nekome tvoj identitet, biće lako pronadjen.
Vjerovatno će neko reći, ne, ja ću ostati anoniman. Radit ću što mi je volja na netu, i niko me neće uhvatiti. I šta time dobija? Malo uzbudjenja u životu… ?
Imaš sitne sklonosti, želiš malo “začina” u životu, pa počneš chatati. Isprva je interesantno, možeš da pričaš šta hoćeš, da zavodiš tinejdzerke, da se u tajnosti uspaljuješ svojim ili tudjim riječima; možeš i da se zaljubiš, a da to supruga ne sazna. I šta time dobijaš? Malo smisla?
Ne, ti nisi time ništa dobio, osim što si izgubio.. vrijeme.
Ostaćeš anoniman, ali onda nikada upoznati sve sve čari života online, kao ni onog ofline, uostalom, nećeš upoznati zanimljive ljude, nećeš saznati ništa posebno novo… i nikad neće letjeti!
Nakon deceniju provedenu na Internetu, uvidjam da anonimnost i nije neophodna, ako ne radiš ništa protivzakonito, ili nešto čega bi mogao da se stidiš. Život na Netu i van njega je uvijek isti. Ljudi iz tvog okružja te poznaju, i nemaš ništa protiv toga. Zašto se bojiš svoga identiteta online??
Kakav si inače, takav si i virtualno. Ne možeš pobjeći od sebe.
I zapamti, budi to što jesi, jer biti neko drugi košta puno više.
I vremena i živaca.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se