Šta smo saznali danas – Optimizacija za pretraživače
19.03.2008.

Nakon što je mama izišla sa brilijantnom idejom koja im je “otvorila oči”, sad se ona bavi optimizacijom stranica za pretraživače. Mora se reći da se ni malo nije jednostavno boriti sa aždajom koja ima toliko glava (prijeti da proguta i sam Google), ali SEO mama nalazi nove i nove načine optimizacije..
Optimizacija za tražilice nije pitanje sposobnosti, već alata, a njih je sve više i više, i, na žalost, nisu svi dobri. Stoga je potrebno neprestano balansiranje i pravilno shvatanje funkcije pojedinih alata, kako bi se izvukle sve prednosti istog…
U globalu treba misliti na sljedeće:
Sadržaj ... content is a king!
Analiza ključnih riječi.. vrlo se lako izgubimo u poslovnim terminima, ali ljudi traže nešto sasvim drugo!
Pravilno rasporedjivanje ključnih riječi po pasusima, korištenje bold stila, H tagova, ALT teksta i t d
i naravno linkanje. Što više backlinks to bolje, ali ne sa bilo koje stranice. Stranica/blog treba da ima sadržaj srodan Vašem, a poželjno je da ima i veći PR.
Bitno je, naravno, da porast broja backlinkova bude prirodan. Ako preko noći dobijete hiljade linkova na Vaše stranice možete završiti u Googlovom Sandboxu i onda stagnirate…
Ovdje su neki od alata koje trenutno testiram:
Blog Finder – zgodan programčić koji nalazi blogove na zadatu ključnu riječ… Biraj stranice sa višim PR i naravno DoFollow links i komentiraj postove. No spam, please.
Social Boomarking.. Onlywire.com i Socialmarker.com djeluju interesantno. Submitiranje je poluautomatizovano, opiši svoj site i dodaj ga na 30-40 social bookmarking sites.
Digg… koristi stranice starije od 365 dana i komentiraj. Ove stranice vec imaju PR4+ te su linkovi sa njih prilično vrijedni.. Biraj, naravno, priče koje su srodne sadržaju tvojih stranica.
. . . nastaviće se
Link dana: HostGator – najbolji hosting za Vaše webstranice

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se