Rat se neumoljivo približava

Ovog trenutka neozbiljnosti je došao kraj. Situacija je i suviše teška i ozbiljna. Živeći na rubu egzistencije, u sveopštoj krizi, ludoj kući i pomahnitaloj porodici, konačno i ja dolazim pameti. Na kraju krajeva, šta ja imam od života i od pukog čitanja ljubavnih romana? Ne vredi čekati bolje dane kad oni neće doći sami od sebe. Borbom ću im poći u sustret ako su krenuli.

Šta da vam kažem? Sve je tako zamršeno! Ne snalazim se dobro ni u sopstvenoj koži. Sve izmiče razumu, ne vidim smisao ni u čemu. Eto, zaboravila sam šta sam htela ovim da vam kažem. Samo trenutak ranije htela sam da vam pišem o svemu i svačemu, ali sad sam pogubila sve konce i krajeve. Šta ja, zapravo, hoću? Želim valjda da promenim svet, prirodu, ljude, ali u tome, ha-ha, nemoćna sam čak i ja.

Da li da vam pišem, kao i uvek, filozofiju svoje tobožnje ljubavi, ili o drugim stvarima, pojavama iz ove surove stvarnosti? Evo, ovako!

Očekuje se dolazak “plavih šljemova” na teritorij bivše Jugoslavije, kao i početak rata u BiH. Odnosi medju ljudima su tako zaoštreni i zategnuti, te se čini da će svakog časa eksplodirati. Ne znam šta još drži u životu ovo malo mira u Bosni, ali neimaština, skupoća, inflacija, kako hoćete, štetno djeluju na njega. Ljudi su prosto unezvereni, rastrgani na sve strane u borbi za goli život. Podsećaju me na gladnu zver koja je spremna da učini sve samo da napuni stomak.

Skupština Republike donijela je odluku o referendumu u BiH koji se treba održati 29.2 i 1.3., a u kojem se gradjani trebaju izjasniti da li su za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Šta će donijeti navedeni datumi ostaje da se vidi, ali ja sada vidim da samo bijeda galopirajući dolazi.

Hrvatska i Slovenija su postale nezavisne države, a ja mislim da je to za BiH nemoguće samim tim što unjoj žive tri različita naroda. Svi oni “vuku” na svoju stranu, nepovjerljivi su u sigurnost buduće države, svak’ se plaši da će u novoj tvorevini biti ugrožen od nekog drugog, pa zato niko ne popušta. Nema pametnih. Hrvati bi htjeli kantone, Srbi ne žele da se odvoje od matice Srbije, a Muslimani – šta bi oni htjeli? Vjerovatnu cijelu i nedjeljivu Bosnu, istu televiziju, mir i ništa više.

A svima njima, to jest, svima nama, treba nešto zajedničko : bolji život! Zašto da se bijemo, kad ima ljepših stvari u životu? Iskreno se nadam da će bar u Bosni nadvladati razum i da neće biti rata, kao u Sloveniji i Hrvatskoj. Iz ugla gledišta ove 19-godišnje djevojke, ratoborni muškarci su glupi jer smao gube vreme bijući se, ni sami ne znajući zašto . Ima ljepših i korisnijih stvari u životu od pukoga rata i krvoprolića, zar ne?

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se