Pao sistem

I tako svaki put, bez izuzetka, kada padne sistem i kad ga ponovo dignemo, sve se mora ponovo opet ispočetka.

Instaliraj pokretače za grafiku kako bi sve izgledalo normalno, zatim se, pod hitno riješi, Internet Explorera! Instaliraj Mozillu Firefox, da te cijeli svijet razumije kad ga obilaziš, jer šta je bolje-bolje je!

A onda kreni u potragu za svim onim što si imao u prošlom životu. Pardon, sistemu!

Kao utorrent.. Jer kako ćeš skinuti sve te najnovije filmove ako nemaš program za torrente?

Ali, vidi djavola, neke datoteke dolaze u rar formatu, a za to nam treba i program za rar, npr. Winrar, pa požuri da i njega skineš i brže-bolje, instaliraš. No, sa ovim modernim internet vezama, to je sekund posla, ili tačnije, 2-3 klika.

Tako, a sada .. Firefox javlja da mu trebaju dodaci, iliti plugini, pa mu onda udovolji i dodaj dodatke.. Ima tu finesa raznoraznih, ali to ćemo ostaviti za poslije, kad koja zatreba.

Sljedeće slijedi.. ah, pa da.. Ne možeš živjeti bez zaštite od virusa i kojekakvih digitalnih boleščura, te se baci u potragu za antivirusnim programom. Kao npr. Nod32 ili ovaj Microsoftov, kako se ono zvaše…Microsoft Security Essentials (čitaj, po Vuku, Microsoft Security Essentials), sve džabana, a to je njihova najbolja karakteristika.

Zatim će stari, dobri Pendžeri da jave kako ih treba osvježiti sa cijelih 145030202202 dodataka, te pokreni Windows Update i pusti ga da k’o čojek radi jedno pola dana.

U sred te frke, dosjetiš se da si ranije imao i programe razne, koji sada više neemaaa… Office, Photoshop, razne playere i 134567832 drugih programa i programčića. Traži CD-ove, skidaj sa neta, traži ključeve, serijske brojeve, codece, crackove i usput, naglas se oglasi i pokojom psovkom!

A pošto strašno puno koristiš copy-paste, učini si uslugu i nadji program i za to, neka je pri ruci, recimo Clipboard Recorder… i milina! Ctrl+C i sve stoji pohranjeno za Ctrl+V kad zatreba.

I, onda, kad pomisliš da si, koliko-toliko napravio reda u tom digitalnom kaosu, dodje jedan mali indijanac i traži sve svoje igrice nazad. Batman, šta? Vangeance… I Spiderman, 2, 3 … ma koliko ih više ima? I Shreka hoćeš?

I sad da vidim koliko nam je još ostalo prostora na ovom jedinom disku koji radi.. Uhh.. ustanoviš da si sistem instalirao na logičku particiju (hmm.. kako mi je to uspjelo?) i da imaš i Win XP na nekoj particiji, i da to sve sad izgleda kao neki digitalni bućkuriš, gdje se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Onda se djeni u potragu za programom za particioniranje diska, nadješ ga isprve, Acronis Disk Director.

I tamo-amo, gore-dole, formatiraš disk za koji misliš da je suvišan, pretvoriš logičku particiju u primarnu, uništiš nekako i boot sector i onda – mrak!

Pa, onda, opet ponovo ispočetka, upali računar, udji u BIOS, vidi ima li diskova, koji je master, koji je slave, odredi boot redoslijed, bootaj sa CD-a, uredi particije, formatiraj govno… iiii instaliraj sve ispočetka, po gore navedenom redoslijedu.

Grrr…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se