Otvori 4 oči

08.05.2006.

Nadovezujući se na predhodni naslov, moram ukazati na nešto što je jako evidentno i transparentno, i nadasve, zanimljivo. Naime, većina tih parova koji brzo i neminovno dožive krah su nastali tzv. spajanjem porodica. Poznato je da su se mnogi naši zemljaci i zemljakinje u dijaspori oženili, tj. udali u Bosni (ili nekoj nam drugoj dragoj republici!), i poslije izvjesnog čekanja i sredjivanja papira, spojili sa svojim izabranikom/ izabranicom srca u zemlji gdje žive. Eh sad… nije sve kako se zamišlja i kako na prvi pogled izgleda. Niti onima koji nastoje, po svaku cijenu, izići van, a bogami, ni onima koji misle da će s osobom iz domovine dobiti oličje dobrote, ljepote i savršenstva.
Nakon svekolikog potucanja i pokušaja prilagodjavanja novoj sredini, učenja jezika i škola, svi smo mi, što namjerno, što slučajno, već poprimili nešto osobina ovdašnjih stanovnika, prilagodili se načinu i brzom tempu života, povećali zahtjeve, proširili vidike i apetite! Onom nedužnom čeljadetu koje tek dodje iz domovine i koje tek treba sve to da prodje, ponekad i nije jasno naše ponašanje, naša trka i sekiracija.
Naši zahtjevi i apetiti!
Stres!
Stres je izraz opštenarodne odbrane i društvene samozaštite. 🙂 Jer, kad nekog upitaš, šta mu je.. reći će da je konstantno umoran i u stresu. A ti se onda i sam streseš, ali od nelagode, od sve te okolo psihoze i paranoje.
To je odlika modernog društva u koje je upalo senzibilno bosansko čeljade, naviklo na sve polagano.
U svemu ne branim niti napadam bilo koga, ali žalim sve one koji su se izgubili u “čarima” modernog društva, izgubili ono bosansko u sebi, postali bezbojna tjelesa koja u trci za materijalnim zaboravljaju na sve ljudsko. A takvih je mnogo.
I tako… zaključujem da je kod bilo kog izbora potrebno otvoriti najmanje 4 para očiju. A poželjno je i više, ako se ima! 🙂
Postavljeno u 01:20, 3 komentar(a), print, #

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se