Klub razvedenih

03.05.2006.
Klub razvedenih

Ni amo-gore, na sjeveru, bratstvo i jedinstvo više ne postoji. Ali druženje pripadnika raznih naroda raznih republika bivše Juge itekako postoji. Normalan svijet je shvatio da smo jedni drugima, ipak, bliži nego što su nam Burundi ili Somalija, Kina ili Čile.
Oni kojima je bilo do rata, i dan danas nose kojekakva pokrivala za glavu sa ona četiri znaka za stepen Celzijusa, ili, pak, neku drugu oznaku, i takvima nije do normalnog druženja.
A ni nama do takvih.
Naše društvance broji nekih 4-5 stalnih članova, novi dolaze i prolaze, ili ostaju. Vidjećemo.
Naime, planiramo osnovati Klub razvedenih. Otkako sam otvorila sezonu, sve ih više iskače iz žbunja, pa nas sve kolektivno šokiraju sa novošću. Ima i onih čije su bračne (mračne) zajednice još odavno na izdisaju, ali se bojim da se takve, ipak, neće okončati tako lako kao ove naše. Jer, kad najviše grmi tad najmanje kiše pada. Kažu. 🙂
Ono što zapravo hoću reći jeste da mi je drago što imamo jedni druge. Spojila nas je nevolja, ali na muci se poznaju junaci. Skupa smo prošli sve to i kroz smijeh ispratili sve ono loše što nam se dešavalo i dešava. Lično sam zbijala šale na vlastiti račun, i sama se sebi smijala. To je bio ventil za ispuštanje gasova onih duševnih sagorijevanja koja su čistila prljave misli i nepotrebne osjećaje.
Pomagali smo se. Bili tu jedni za druge kad je bilo najpotrebnije.
Sad se bliži kraj termina, pa će nas život vjerovatno razbacati na sve strane, ali ostaje za sjećanje to intenzivno druženje, kad smo se svi, gotovo po obavezi, iskupljali za vrijeme pauze u kafiteriji, ili pred Ustanovom na puš-pauzi. Pa i oni koji, kao ja, ne puše, su morali biti tu, ako ništa da se bar šale na račun pušenja. Oni krenu pušiti, a ja im dobacim: Samo vi idite, ja sam već ispušila.. Ili ono: Što prije ispušiš, to ti je bolje… :))
Razvod kao jedna jako nemila pojava nije ništa neobično u Švedskoj. Imam osjećaj da je to, čak štaviše, vrlo očekivana pojava. Imam čak i taj osjećaj da se i matičar dok vjenčava ljude ( i žene, je li ?) već raduje njihovom razvodu.
Ne znam stvarno zašto se onda ljudi (i žene, je li ?) uopšte, vjenčavaju.. pa mogli bi odmah da se razvedu i tako uskrate sebi tu nemilu epizodu? 😀
***
I tako.. Život ide dalje, a i mi s njim.
Ne daj se Igi, ne daj se Meša.. i ne daj se Ines..
Godinama moja Ines :O)
Postavljeno u 17:44, 6 komentar(a), print, #

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se