Dakle, dijaspora… Dio I

Gdje li je ta, Odakle je ta

Kuda je Ta.. dijaspora .. Rekti. 

Naletim počesto na ljude koji na Bosance u dijaspori gledaju kao na gradjane drugog reda. Ne radi se tu o ovim “strancima” nego baš o našim dragim Bosancima u našoj dragoj domovini. Gastarbajteri, papci, šupci, dupelisci, kukavice, hvalisavci, foliranti, paćenici..

Otkud tolika doza prezira i gadjenja prema ljudima koji su vani, baš nemam pojma. Pokušavam da shvatim, ali ne ide. Izgleda da se netrpeljivost prenijela sada na više nivoa: nismo samo netrpeljivi prema ljudima druge nacionalnosti, nego i prema ljudima iz drugog grada, prema ruralnom području, prema susjednim državama, prema dijespori… Prema ostatku svijeta?

Negdje sam pročitala da osoba mrzi čak i sami izraz dijaspora i da više voli da koristi gasterbajteri. Gastarbajter, jelte, je riječ njemačkog porijekla i znači radnik-gost, ili gost radnik, a uveden valjda 70-tih godina kad je zemljama zapadne Evrope nedostajalo radne snage, pa si oni uvezli iz bivše Juge, Turske, Pakistana, i šta ja znam. Znači, osoba koja je (ipak) svojom voljom otišla na Zapad da radi, valjda privremeno, a boravište mu je i dalje njegova domovina .

Izbjeglica je osoba koja je silom prilika, napustila svoj dom i obrela se u nekoj drugoj, a kasnije i trećoj, pa i četvrtoj zemlji. Sve Bosance izvan Bosne zovemo jednim imenom dijaspora. Ali, gle, čuda, nismo se samo mi Bosanci pretplatili na to ime, i zbog toga nema razloga da nam zavide na toj riječi i zamjenjuju je sa drugima.

Drugo, zašto, osim same riječi, mrze, pljuju i vrijedjaju ljude iz te tzv. dijaspore? Šta je to u ljudskom biću , pa svim silama nastoji oblatiti sve one koji nisu dio skupine kojoj sam pripada, skupine koja je dijelila istu sudbinu na istom mjestu u isto vrijeme? Šta je to u ljudskom biću pa umjesto u svoju svako malo gleda sta se dešava u komšijinoj avliji?Šta je to u ljudskom biću, pa prezire sve što sam nije?

Elem, zašto smo mi papci, šupci, dupelisci, kukavice, hvalisavci, foliranti, gasterbajteri, paćenici?

Papci smo jer smo stambeno i materijalno obezbijedjeni, a kad dodjemo u BiH svima redom plaćamo piće, pravimo derneke, roštilje…? A ne moramo…

Šupci smo jer se svakog ljeta sjatimo, put pod gume (možda rent-a-car) i pravac BiH – na godišnji odmor. Znamo mi da ona čak nema ni ministra za turizam i da bi nam bilo i bolje i jeftinije u Grčkoj ili Španiji, ali krivudavi, uski i puni rupa putevi vode u našu .. našu BiH.

Dupelisci smo jer smo u zemlji domaćina kulturni, obrazovani, marljivi, ne bacamo papire i opuške po ulici, imamo cilj. U svojoj domovini nismo dupelisci jer samo lješkarimo (ili tražimo posao gdje se “sjedi”), vadimo se da nema posla, nije nas briga za ekologiju i političku strukturu, i svim silama nastojimo izaći van!?

Kukavice jer smo se “izvukli”, izdali i vas i entitetsku nam domovinu, otišli u odsudnom trenutku, ne znamo šta je rat, glad i smrt.. ? A trebali bi…

Hvalisavci smo jer svoj bijedni život u kojem imamo samo dva odijela (radno i pidzamu) prikazujemo u ljepšem svjetlu, a napaćenoj Bosni ne pomažemo dovoljno? A trebali bi…

Foliranti kad mlataramo ključevima od BMW-a i najnovijim mobil aparatom? A ne bi trebali….

Gasterbajteri jer smo na “privremenom” radu u inostranstvu, i jer se nikad vratiti nećemo? A trebali bi…

Paćenici jer su nas sijali kroz sito i rešeto, da bi taj pogrdni naziv izbjeglica zamijenili naslovom ljudsko biće ? Pa, onda Bosanac, pa onda ugledan gradjanin koji reprezentira svoju domovinu na najbolji mogući način. A ne mora..

Jedan blogger je napisao tekst o dijaspori.. pa ga izbrisao… pa opet objavio. Njegov tekst nosi  notu sažaljenja nad ljudima u dijaspori, kojoj i sam pripada. Njegovi su likovi imenovani i s prezirom opisani kao tipični “dijasporci” koji, kao psi kad se puste s lanca, žive samo 14 dana u godini, za vrijeme odmora u BiH. To je njegovo vidjenje, ali morao se zamisliti nad tim uopštavanjem, čime i sebe stavlja u isti koš, jer dijaspora je – dijaspora.

Krije li se u svemu tome možda jedna doza nesigurnosti, malogradjanstine i mahalanja, ili, ne daj Bože, pakosti, koja nas zasigurno ne može daleko odvesti… osim možda do zaključka:

Ništa nije kako na prvi pogled izgleda i… tudja sreća nije isto što i tudja bol.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se