Apel Evropi i svijetu za zaustavljanje rata u BiH

Izbjeglički centar – Savudrija, 16.02.1993.

Evropo, svijete, čujte naš glas!

Znamo da su mnogi prije nas apelirali na vašu savjest, zahtijevali da zaustavite bespravno krvoproliće u našoj domovini, Bosni i Hercegovini, očajničkim vapajem tražili da prekinete to uništavanje ne jednog, ne dva naroda, već čovjeka, ljudskog roda, uopšte. Evo, i mi, izbjeglice u Istri, prognani narod iz Bosne i Hercegovine, sebi dajemo šansu.

Zar vam nije dosta čeličnih zvijeri što nemilosrdno riju našu zemlju, našu Bosnu ponosnu, što svakodnevno siju smrt po njoj? Poslušajte, njihov huk se čuje i do vas – i prijeti vam!

Zar vam nije dosta jauka nevinih žrtava što masovno padaju?
Poslušajte, njihov krik odjekuje!

Zar vam nije dosta kletvi i plača majki za sinovima, sestara za braćom, čovjeka za čovjekom?
Poslušajte, njihov plač vas proganja!

Pa, zar vam nije dosta krvi, ubijanja, silovanja, najgnusnijih zločina, zar vam nije dosta smrti? Učinite već jednom nešto, prekinite ovo zlo, načinite svog korak. Pogledajte stvarnosti u oči da vas ne bi prevarila. Dosta nam je čekanja i konferencija. Sjetite se da za vrijeme svakog vaseg sastanka u BiH umire stotine ljudi. Bar pokušajte zamisliti sebe u paklu punom nepravdi u kojem strada nedužni narod.
Uništite taj pakao, vi to možete!

Ovim svojim apelom izražavamo duboko saosjećanje s našim nedužnim narodom, borcima i civilima koji su ostali u Bosni i želimo što brže razrješenje bosanskohercegovačke krize.

Evropo, svijete, pobijedite rat!

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se