Web-saobraćaj

Uvijek problematicno pitanje: kako povecati web-saobracaj tj. imati vise posjetilaca na web-stranicama, a da ne moramo platiti oglasavanje

Da bismo imali vise posjeta na stranicama nuzno je koristenje vise alata i poznavanje trendova na internetu. Zadnjih godina je popular tzv. Web 2.0, a to su sve mnogobrojne drustvene mreze (communities), poput Facebook, StumbleUpon, Digg, MySpace, LinkedIn, Twitter, kao i bezbrojni social bookmarking sites, tipa Delicious, Mixx, Reddit… Da biste iskoristili ogroman potencijal ovih stranica, morate se uclaniti, poceti stvarati svoju mrezu i dijeliti linkove, slike i drugi materijal sa drugima.

Kao izvrsan metod za vise posjetilaca na webstranicama, pokazalo se i bloganje. Kako pretrazivaci, poput Google, jednostavno vole svjezi sadrzaj, to je bloganje izvrsan nacin da se privuce nova publika. Mnogi webmasteri ili vlasnici sajtova imaju problema sa samim indeksiranjem stranice, stoga im se savjetuje dodavanje bloga. Sajt ce, nakon toga, biti vrlo brzo indeksiran i moci se se naci na Google.

U svom radu koristim se stranicama koje omogucavaju masovno sirenje linkova, kako ne bih morala ici na svaku stranicu ponaosob i “submitati” svoj link. Navescu primjere takvih stranica:

Onlywire.com – submit na oko 30 sajtova (bookmarking sites)

Ping.fm – interesantan alat koji omogucava bloganje, mikro-bloganje i osvjezavanje statusnih poruka – oglasite se na oko 30 drustvenih mreza. Naravno, preduslov je da ste se vec uclanili na tim sajtovima i da imate spremne korisnicko ime (ili mail) i sifru.

Bookmarking Deamon – granici se sa blackhat tehnikama – submit na vise od 100 raznih sajtova, sa raznih racuna. Automatsko kreiranje racuna, crawl i ping funkcija i jos puno toga.. Morate kupiti program!

Milion je nacina kako poboljsati vidljivost na pretrazivacima. Mozemo npr. koristiti vec renomirane sajtove koji imaju kredibilitet kod Google kao Squidoo eller WordPress.com i objaviti svoj rad na njima. Svi ovi sajtovi imaju ugradjene mehanizme kako da dobijete vise sadrzaja na istima, postoje plugins, rss i video povezivanje, tako da ne morate imati uvijek svoj sadrzaj. Internet je ogromna copy-paste database!

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se