Zdravo, kako si.. i ciao!

23.02.2006.
Zdravo, kako si.. i ciao!

Joj, kako volim sebe na toj slici… Baš ponekad pomislim da sam previše sebična i samoljubiva, ali.. kad vidim kakvih ima, ja sam jedno zlato :))
Šta sve ljudi neće uraditi iz sebičnih razloga, a, u stvari, nekad je to i pametan potez, jer pomažući sebi, možda će pomoći i drugima. Na primjer, da sjašu s nas i uzjašu na druge?
Zato, pomozite sebi, da Vam ne bih ja morala pomagati, ili ono.. pomozite sebi pa će Vam i Bog pomoći!
No to je druga priča..
A ja mislila danas o pozdravima malo…
Pomoz’ Bog – Bog te pomuz’o! 🙂 Uvijek sam se smijala slušajući raznorazne pozdrave koje moj otac upućivaše na adekvatne adrese.
Npr. ako je čovjek sa sela, a uz to i srpske nacionalnosti, bilo je red pozdraviti tako : Pomoz’ Bog. Odgovor bi mogao biti već navedeni ili onaj Bog ti pobjeg’o! :))
Na Dobar dan, moglo se uzvratiti sa Dobar dam ili A po čemu je dobar? :))
A ne daj Bože, Merhaba, pa odakle se taj pozdrav dohakao kod nas, marš u Tursku Božju.. :)) Moj bi stari odgovarao sa Mer’aba..
Ali dobro..
Ako smo već adoptirali Ciao kao univerzalni pozdrav (evo i Švede sve više čujem da tako pozdravljaju) zašto onda i Merhaba da ne ostane? Jest, pa da kakav novi Mladić dodje da se sveti dahijama i Turcima za ostavljanje pozdrava na ovim prostorima…
Najkriminalnije su stare nane koje ne znaju dobro talijanski pa se zapletu i kažu svoje neodoljivo CaVo. Tad bih mogla zaplesati od radosti.
Zdravo? je, valjda, skraćeni pozdrav od Kako si , Jesi li dobro i zdravo? A šta bi drugo bilo..? Novokomponovani iliti pomodarski oblik ovog pozdrava je, naravno, Vozdra.. To je ono kao malo moderno, mada je šatro, ali je, ipak, cool, i tako pozdravlja gradjanska rajaaa..
Nešto što mi najviše smeta u ovom poslijeratnom periodu, je manipulisanje sa pozdravima. Odjednom ljudima smeta što ih pozdravljaju ovako ili onako, jerBO, ZNA se kako treba pozdraviti Srbina, kako Hrvata, kako BoŠnjaka…Fuj, hoću da pozdravljam kako hoću, hoću da se sprdam sa pozdravima, da onome kome treba Zdravo kažem Kako si, a onome kome treba Dobar dan, ja bih Zdravo i tako u nedogled. Jer šta u stvari, TO znači?
Još jedno stavljanje u koševe, u torove, u ograničenja??
E ne može i kvit!
Na kraju zaključujem da je moj otac imao pravo na sprdnji sa pozdravima.. Pogotovo što se tek sad vidi koliko nam je, u stvari, stalo do tih pozdrava.. Toliko puno da smo mi u dijaspori objeručke i objenoške prihvatili pozdrave zemlje domaćina, pa ćeš i umjesto Zdravo i Dobar dan čuti sve više Hej i Ciao..
Aferim nam!
Eh.. ja ti danas s brda s dola, ali tako je to s pozdravima..
Il’ su s brda ili s dola.. ;))
Postavljeno u 15:14, 4 komentar(a), print, #

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se