Nemam živaca, a tolerancije…?

05.02.2006.
Jao, stvarno nemam živaca za ljudske gluposti, tipa “paljenje ambasada” i ostali vandalizmi, a sve zbog izražavanja demokratskog prava i slobode onih koji u svojim državama, na svu sreću, imaju mogućnost da se izražavaju slobodno.
I ko će to, molim Vas, meni zabraniti da se u svojoj kući ponašam kako hoću i prema onim pravilima kako sam sama sebi zacrtala?
Druga je stvar hoću li ja biti “fina”, pa skrivati pravo mišljenje i ponašanje, ili ću se npr. skinuti gola pa izići na terasu i ismijavati sve koji su obučeni?? To je stvar ličnog stava i morala. Posao svih medija jeste da opisuju i diskutiraju stanje u društvu i svijetu, a cilj im je da upute na neki problem ili isprovociraju neki učinak.
To što su danske novine JyllandPosten uradile, po mom mišljenju nije u redu, radi onih običnih, normalnih muslimana, kojima vjera puno znači, ali svako ima pravo da piše i objavljuje šta hoće. Ono što, medjutim, nisu predvidjeli jeste, da “komšija” ima jako staromodnih, da su poneki od njih pravo ograničeni i da se s takvima nije šaliti. Tražiti izvinjenje, u redu, ali ići u tu krajnost, da zbog jednog crteža gore ambasade i cijeli svijet biva uzdrman, e to, stvarno, ne mogu da pojmim.
A ni u jednom se trenutku nisu upitali, kako će njihovim zemljacima koji žive u Skandinaviji, poslije svega biti, niti razmišljaju o svim drugim posljedicama njihovog divljaštva. U Bosni postoje muslimani, ali čisto sumnjam da bi tako nešto ikad uradili , pa.. je li to onda njihov islam “lošiji” od arapskog, i jesu li oni, možda, “lošiji” muslimani od njih?
Ne, nisu, već puno civilizovaniji i slijede ono što ta ista religija zagovara: sabur i tolerancija prema drugima.
Postavljeno u 13:54, 9 komentar(a), print, #

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se