Lagom är bäst

22.02.2006.
Lagom är bäst

Moram priznati da mi se svidja ovaj školski sistem, naročito kad je raspust. Ovaj termin traje od 16. januara do 2. juna, a sedmica br. 8, dakle, ova, i sedmica br. 15 su odredjene za LOV, tj. raspust. Svedska deviza “Lagom är best”, iliti slobodno prevedeno, Polagano je najbolje, važi i u školama. Plan je napravljen tako da osjećaš kako imaš svo vrijeme svijeta za učenje, za rješavanje zadataka i predavanje istih.. Ako ne uradiš test dobro, uvijek imaš mogućnost da ga ponoviš, ili ako ti se ocjena ne dopada, takodje možeš ponovo okušati znanje i sreću. I tako sve polagano, ali ipak, dobiješ puno zadataka u vrlo kratkom vremenu. Nisi se od januara uspio ni okrenuti, a već si morao predati obavezne zadatke, i već si imao sijaset testova.
Ono što mi je posebno interesantno, i nisam sigurna da mi se dopada, jeste to da ovdje nema usmenih ispita. Sve je na pismenoj bazi. To mi stvara još jedan upitnik o Svedjanima.. tihi i stidljivi? Ne žele da se izražavaju? To jeste jedna činjenica.. Na časovima su obično najglasniji stranci, kad nastavnik nešto pita. Svedi su nekako tihi, nesigurni, kao da se boje da nešto kažu. No.. moram uzeti u obzir da je većina učenika u dobi oko 20 godine.. pa je ta nesigurnost, eto, malo i opravdana.
Ali , opet, kontajući da se ovdje ipak, puno razgovara i diskutuje, nije mi jasno zašto su tako ćutljivi na časovima. Naravno, nije uvijek tako.. Nadje se poneko stariji, ili poneko smjeliji, ili neko sasvim otkačen, koji je prevazišao tu školsku fazu. Moguće i da se mnogi drže politike da tu dolaze da saslušaju predavanje i onda su slobodni, do ispita. Svako dodatno angažovanje nije potrebno.
No, dobro… I meni tako paše.
A o visokoobrazovanoj bosanskoj dijaspori što dane gubi (ili dobija?!) pred komunalnim školskim ustanovama drugi put!
🙂
Postavljeno u 20:58, 5 komentar(a), print, #

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo . Nisi član? Pridruži Se