Zapisi iz rata – Početak

U vrijeme kad je Bosna i Hercegovina postala poprište raznih vojski (bolje rečeno , paravojski) i kao takva zrela za sukobe raznih vrsta, najteže je bilo narodu tri nacije koje su živjele na tlu BiH.
BiH je bila bure baruta koje je svakog trenutka moglo da eksplodira.
02.04. 1992. Sarajevo je bilo puno barikada koje su navodno postavili ljudi svih nacija. Niko nije znao ko je prvi postavio te barikade. Svi su govorili da su postavili barikade kao odgovor na one koje su postavili drugi. Kola u kojima se nalazila Bosna i Hercegovina munjevitom brzinom su jurila u provaliju, pakao iz koga nema povratka. Uspješno otklanjanje barikada Sarajevo i BiH su slavile kao veliki uspjeh u očuvanju mira.
Samo nekoliko dana kasnije , 06.04.1992. počeo je rat u Sarajevu. Ne, rat je blaga riječ za ono sto nas je čekalo. Agresija, pokolj, genocid…to je ono sto su nam planirale četničke horde .


Zvornik, kao pogranični grad, pao je u ruke neprijatelju veoma brzo. Samo je još Kula – stari grad, pružao otpor i opirao se okupatorima, tzv. “arkanovcima” koji su , preko Drine, dosli iz Srbije.
Jedna grupa tih arkanovaca , koji su inače podučavali domaće Srbe u uništavanju svega što nije srpsko, preko srpskog gradića Šekovići, upala je i u naš grad, Vlasenicu.
Pričalo se da su došli iz Novog Sada , AP Vojvodina ( Srbija). Njima su se u Vlasenici pridružili i naoružani pripadnici Srpske Demokratske Stranke(SDS) i zajedničkim snagama, upotrijebivši silu i oklopne transportere tzv. JNA (Jugoslovenska Narodna Armija, koja se, evo , u Hrvatskoj i Sloveniji , pokazala samo kao srpska), natjerali su sve pripadnike nesrpske nacionalnosti da pradaju oružje i nasilnim putem preuzeli vlast.
Ostavivši nas bez ičeg u rukama, bez ikakvog odbrambenog sredstva, počeli su sprovoditi svoj dugo smišljani plan i nad nama primjenjivati svoj zvjerski, u ljudskoj historiji rijetko viđeni, teror.

Uloguj se da bi vidio ostatak sadržaja.Molimo . Nisi član? Pridruži Se

You may also like...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.