U iščekivanju slobode

Raspust pri kraju. Glavni junak ove priče ne zna šta da misli. Po ko zna koji put završava se zimski raspust i ona treba opet u školu da krene.. Pita se dokle će ta dugogodišnja monotonija da traje, a ja joj kažem:
“Strpi se još malo, još samo četiri meseca preostalo je do slobode.”

Zamislite, dok se u Zalvu rat sve više širi, a u svetu strah sve više uzima maha, jedna devojka očekuje oslobodjenje. Sloboda…
Da, ali sloboda koju ona želi da dokuči je sasvim drugačije prirode. Ona želi da se oslobodi škole, tog mučenja, povlačenja po učionicama, gladovanja i nezadovoljstava postignutim rezultatima. Želi malo više odmora, da se smiri, sredi i stekne optimizam.

Eh, a šta onda? Posao ne bi dobila i mogla bi se samo slikati. Ipak, kad bolje promisli, nije joj baš toliko stalo da dodje do te slobode, pa da u toj slobodi umire od dosade. Više bi volela da nastavi školovanje, ali kakva je sad situacija, teško da će se takvo nešto dogoditi. Ali, bar joj je nada ostala.

Što se ljubavi tiče, sve ostaje bez promene, Dok joj neki “glupi” i “smotani” momci nude neku svoju vrstu sreće i nastoje da joj se dopadnu, ona sve to prezire i neprestano misli na “onog momka”, na momka koji nikako da nestane iz njene duše evo već tri godine (najmanje!) i koji je i dalje glavni u njenom srcu. Po hiljadu puta se pita šta ima u tom momku pa ne može da ga bar na trenutak zaboravi.

Njeni ukućani (i neka druga lica) su primetili da izmedju njih dvoje nisu baš sasvim čista posla, pa su joj počeli prebacivati zbog toga. Izgleda da su protiv veze izmedju njih dvoje. Njen brat joj često u razgovoru “nabacuje” neke mane tog momka, govori kako on, sa svim curama postupa isto, i, uopšte, priča sve ono što se njoj ne svidja, što je pogadja pravo u srce. Svi su protiv njega i nje. Eto.

A njega nema da dodje od 26.1. 91. (subota). Sedam dana je dug period s obzirom da su se još pre tog dana vidjali svaka 3-4 dana, a za vreme škole, gotovo svaki dan. Ona sluti da se dogodilo nešto strašno, da je odlučio da je “ostavi” i zaboravi, da je došlo  do svadje izmedju njega i njenog brata i šta sve još njoj ne pada na pamet. A, opet, teši se onom starom da ljubav uvek mora pobediti.

Komentariši