Teret odgovornosti

Oko mene jad, nesreća, učmalost. Kako izdržati sve ovo? Sve mi se čini još uvijek da je ovo samo ružan san. Živim u nezdravoj sredini neurotičnih i unesrećenih osoba. Zašto nas, Bože, sve unesreći?

Posmatram svoje najbliže kako propadaju iz dana u dan sve više. Moja majka stari, obuzima me strepnja zbog nadolazećih godina. Moja sestra dobija sve izobličeniji lik, teško mi je zbog nje. Voljela bih kad bih joj mogla pomoći, ali u tim stvarima niko nikom  ne može pomoći. Čak ni sebi ne mogu pomoći. Moja mladja sestra nema priliku da uživa u svojoj mladosti. Vrlo je rano osjetila teret briga i staranja za dobrobiti svoje porodice. Zamjenjuje me ponekad u prevodjenju. Moj otac je dobio odbijenicu na molbu za azil u Švicarskoj. Treba doći ovdje, tako da će se naš očaj još više povećati. On je i više nego neurotičan, on je alkoholičar, nepismen i čovjek s kojim nema kompromisa.

Ne znam kako ću sve to da izdržim. Nemam kud. Ponovo udaja? Ne, kažem vam, oko mene su samo likovi k'o iz ružnog sna, bez obzira što mi ti likovi znače u životu.

Zar bih mogla živjeti s njim? Ne znam, jer nisam probala, ali vjerovatno je da bi to vrlo brzo sve izlapilo i prešlo u dosadu. Jer, i sada osjetim dosadu u tom društvu. Živjeti s pijanim ocem, iznad svega pobožnom majkom, nesrećnom sestrom i pubertetlijom pod istim krovom, živjeti u tom neskladu i okružena surovim kontrastima, zaista je teško. Kažem “surovim kontrastima” jer me to u dubini duše jako pogadja.

U mojoj duši su divni snovi, želje, nade u bolje sutra, romantika i samo lijepe stvari u životu, a oko mene samo jad, nevolje, problemi, nesnalaženje, čežnja za familijom, otudjenost i ljutnja na sve okolo, pogotovo na one koji uspiju. Nije ljubomora ni zavist. Život mi je i težak i lak. Ne znam kako to da objasnim, ali valjda mi je tako sudjeno: sad kad nisam udata i nemam obavezu prema mužu i djeci, na plećima su mi sasvim drugi problemi koje ne bih imala da su okolnosti normalne i da imam nekog da te brige preuzme, kao npr. ozbiljnog i odgovornog oca. Sutra ću možda imati druge probleme, ali eto.

Komentariši