Potraga za zlatom

Nevjerovatno je mnogo djevojaka i djevojčica koje svakodnevno blogaju, a tu armiju pisaca naoružanih samo golim prstima i laptopovima odlučila sam da iskoristim… u pozitivnom smislu, naravno. S obzirom da sam i sama jedna od njih, a i višegodišnje iskustvo je iza mene, u stanju sam da procijenim da li i koliko vrijedi nečije švrljanje o svom životu. Neke od djevojaka i ne slute da imaju zlato na dohvat ruke, jer su im blogovi, osim dobro posjećeni,  i dobro  rangirani na ptretraživačima.

Svi mi nastojimo da svoj trud nekako unovčimo , a kada imaš 13 ili 18 godina onda to možda i nije toliko važno. Ali, više novca nikad nikome nije bio na odmet, zar ne?  Zato sam krenula u potragu za svima onima koji blogaju i imaju svoje redovne čitaoce. Nalazim ih na mrežama blogera, ali i na stranicama za mikrousluge. Sve više je njih koji prodaju linkove na svom blogu ili za malu nadoknadu pišu o proizvodima ili uslugama drugih firmi. Lijepo je kad se natrče na blogerku koja ima jako posjećen blog, tada se ovaj biznis kupovine linka, zaista, isplati.

Nakon skorašnjeg, rekla bih, gadnog, Googlovog ažuriranja svojih algoritama, zvanog Google Penguin, mnogim online “entreprenorima”, izmedju ostalih i meni, je pao rang na pretraživačima, a samim tim i posjećenost i zarada. Sada je potrebno uložiti mnogo više truda kako bi se ostalo u igri. Nije dovoljno, doduše, ni prije nije bilo, imati odlično uredjen sadržajno-optimiziran sajt, sada je neophodno uz najbolji, najadekvatniji i najkvalitetniji sadržaj imati i što prirodnije i što raznovrsnije ulazne linkove. Doduše, i ranije je to bilo bitno, ali sada se maltene svaki ulazeći link (backlink) važe na nevidljivoj Googlovoj vagi. Njihovi roboti kao da imaju savršen “osjećaj” da li je link lažan ili pravi, kupljen ili prirodan. No, ipak, uz malo truda sve se može uravnotežiti, variranjem plaćenih i prirodnih linkova, aktivnim učešćem na društvenim mrežama i naravno, stvaranjem sadržaja koji će odgovarati i korisnicima i pretraživačima.

Komentariši