Nova saznanja

18.06.1993.
Juče sam dobila pismo od Ade i odmah sam mu odgovorila.

22.6.1993.

Kako dani prolaze sve više osjećam da je ljubav izmedju mene i Ade nešto najljepše, što se dugo pamti, što se ne zaboravlja. Desila nam se ljubav iz romana i sjećanja sve više naviru. Sa nekom toplinom i nježnošću sjećam se naših dana.
To je bilo pravo, govorim sebi, to se ponoviti neće. Nikad više neću upoznati nekog poput njega. To je bilo jednom i nikad više.
Pa, ipak, danas sam doživjela moćda najveći šok u svom životu. Najprije mi je Merima rekla da je Adina majka Srpkinja, na što sam pokušala da reagujemo sasvim hladno i ravnodušno, kao da to već znam. Medjutim, u meni je sve vrilo. Osjećala sam se krajnje loše, htjela sam pobjeći iz sopstvene kože.Ostala sam pribrana, ali sam tu informaciju odmah odlučila provjeriti. Jasmina mi je rekla da je Adina mama Švabica i to me je malo smirilo.
Sada u meni stoji veliko pitanje: Zašto mi nikad nije pričao o svojoj majci? Istina, rekao mi je da mu je majka pala sa četvrtog sprata još dok je on bio sasvim mali i da mu se otac nedugo zatim, objesio… Nikad mi ništa nije detaljno pričao o tome.

U meni se sve lomi. Dilema. Da li mogu voljeti čovjeka koji nije sasvim iste nacije kao ja. Od ranog djetinjstva zapovijedjeno mi je da je svoja “vjera” najbolja i kazivano da tražim momka iz redova svoje nacije. Vremenom, to je za mene postala svetinja. Nisam dozvoljavala nikome ko nije takav ni da mi se približi.
Pa, sad i taj je rat došao, sukobi nacija, agresija njih nad nama, i još više sam, ne mogu reći zamrzjela, ali sigurno bježala od pripadnika drugih nacija. Poštivala sam sve religije, ali da budem s nekim druge “vjere” o tome nije bilo govora.

O, Bože, u šta sam se to sada upustila? O Adi u ovih 3-4 mjeseca nisam saznala gotovo ništa, a toliko sam mu postala privržena. Zašto nije htio da mi priča o sebi?

Zašto sve što mi je drago moram da izgubim? Za njega sam sve do sada mislila da je onaj pravi, iz snova! A šta sada? Čini mi se da moja duša nikad neće naći utočište!

Komentariši