Mogla sam početi blogati kad već imam blog…

…sa ovako finom i kratkom adresom, još extenzija .me. Crnogorska…! Koja je to frka bila oko lansiranja ove top-domene. Čak sam i ja nasjela i kupila neke, kobajagi tražene riječi, kako bih zauzela domen i nekad, u budućnosti, imala traženu i dobro posjećenu stranicu. Ni slutila nisam tada (čitaj, nisam se informisala) da je .me domen baš kao i .info jako teško plasirati u vrh SERP-a*. Sada znam da je za svako online-prisustvo najbolje uzeti .com ili .net, a naravno i državne domene, ako se želi visok rang u nekoj odredjenoj državi.

Elem, teku dani nezaposlenički.. i to radno! Onaj ko želi i hoće da radi nadje sebi posla. Pa makar i teškog mentalnog..
Skoro sam napravila par stranica nepoznatim ljudima. Dodješ jednostavno na jedan servis, oglasiš uslugu i domalo jave se zainteresovani kandidati sa narudžbom. Uradiš im posao i novac ti se isplati. Problem je samo što ti brzi poslovi, mada donose brzu zaradu, ne donose i brdo para. Radiš jeftino da bi se osjećao korisno i zaradio koju kintu.
S druge strane, lijepo je imati mogućnosti. Ponekad pomislim da dolazi zlatno doba: radiš po potrebi, zaradiš dovoljno, a kad nestane para opet izidješ na tržište, i tako redom. To bi bilo neko idealno rješenje. Utopija.
Ali još uvijek nije tako. Bar ne u našim krajevima. U okruženju gdje ljudi još uvijek ne znaju kako poslati mail, nemaju pojma kako otvoriti Paypal-račun, hvataju se za glavu svaki put kad im operativni sistem izbaci poruku na ekran, teško je i razmišljati o poslovanju i zaradi online. Edukacija!
Možda djelujem snobovski. Prepotentno. Impotentno? 🙂
Evo, neću više.. Do sljedećeg žvrljanja, hajd’ ćavo!

*SERP – Search engine results page – stranica s rezultatima pretraživanja

sa hodzic.me (koji vise ne postoji)

 

Komentariši