Mi koji smo otišli…

Dugo si se obmanjivao, predugo… U amanet ti je ostavljena država koju bi zbog toga trebao da voliš, i da se za nju zalažeš. Po prirodi stvari… Tek se sada pitaš, zašto? Kome si dužan da pripadaš? Zar, uopšte, moraš da ikamo pripadaš?

Misliš, odatle sam potekao, to si mi korijeni. Ali, to je samo parče planete i, uostalom, tada je to bila  druga država, država za koju si mnogo više vezan jer si se u njoj rodio, odrastao, 20 godina u njoj proveo dok se nije raspala. Pa si onda odjedamput, na silu ostao bez jedne, a pripao drugoj državi. Po prirodi stvari… Ne znači ništa to što si u toj državi od proglašenja nezavisnosti boravio samo par mjeseci, a onda su te na silu otjerali sa tvog ognjišta. Nisi uspio ni da upoznaš tu novu državu, a već si postao izbjeglica, bez nade za povratak. Onda si više od 20 godina hodao naokolo, jednim okom stalno uperenim na ono što bješe tvoja domovina. Boljelo te je sve vezano za nju, rat, zlostavljanje naroda, politička situacija, rogovi u vreći, krkani, koji nemaju časti. Ostao si bez domovine, data ti je nova, više na teret nego na radost. Godine koje su uslijedile činile su da ti se više gadi ta tvorevina, nego što te raduje sjećanje na nju.

Osvrneš se i pomisliš, više nemam potrebu za domovinom, ne moram je imati, u svijetu sam dobio dozvolu za boravak. Nije to nova domovina, ali me ne dira, ni fizičkii ni emocionalno. Za razliku od “domovine” koja samo lomi emocionalno, a za uzvrat ne daje ništa, ovdje imaš neku sigurnost, zaštićen si kao što nikad nigdje nisi bio. Ipak, tu novu državu ne možeš da prihvatiš kao domovinu. Kao da si izgubio povjerenje u države, kao da ti nešto kaže da se više ne vezuješ, pa i nemaš potrebu za tim.

Ipak, ponekad, poneka pjesma iz stare domovine, probudi duboko zapretene osjećaje, pomisliš, nekada si, ipak, imao domovinu, bila je jaka, bilo je u njoj života vrijednog čovjeka.
Mi koji smo otišli, više nemamo domovine, ali imamo shvatanje da patriotizam nije neophodan ako država nije vrijedna njega.

https://www.youtube.com/watch?v=ePuoO0Ytuzw

Komentariši