Mart 2006

 

28.03.2006.
Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, koja ga je takvim učinila..
I obrnuto..
Iza svake uspješne žene stoji muškarac koji je – izdržava! 🙂
Postavljeno u 16:20, 2 komentar(a), print, #
27.03.2006.
Prodjoh Bosnom kroz gradove…
i ne samo gradove..
Vec i preko planina, gora, brda, rijeka i dolina.. Put oko svijeta za 80 sec. 🙂
Odavno se ne oduševih nekim programom kao Google Earth koji pruža veličanstveni satelitski obilazak naše nam drage planete.
Program je o v d j e, pa ko voli nek’ izvoli, ako već nije…
Postavljeno u 01:06, 1 komentar(a), print, #

19.03.2006.
I ja sam jedna od njih…

A tom bosanskom bicu u dijaspori oči su konstantno uprte prema Bosni, bilo da se radi o nekom uspješnom Bosancu, nastavniku ili ljekaru, ili, pak, o onome što skuplja boce po ulici za par novčića.
Neko jednom reče da su Bosanci kao pljeva, gdje padnu tu se i zalijepe, ali u toj prilagodljivosti ne vidim ništa negativno. Naprotiv! Istina je, medjutim, da nikad u potpunosti ne pripadaju novoj sredini, i ma koliko uspješni u transformaciji bili, srce i duša ih izda onog trenutka kad se nadju na tlu svoje domovine. Da, kameleoni koji se prilagode svim okolnostima i vremenskim prilikama, utope neshvatljivom brzinom u nove životne tokove, prihvate nove običaje i kulturu, ali jedan dio njih zauvijek ostaje odsutan i nedostižan. Taj dio čezne za bosanskim suncem i merakom. A posebno merakom.. Jer sunce zna biti i zubato, pogotovo zadnjih godina ili, zašto ne reći, decenija, a merak..
Ne znam da li postoji i jedan Bosanac u dijaspori koji je sasvim zadovoljan i koji ne teži Bosni, na bilo koji način. Mnogima čija su gnijezda razorena u ratu pošlo je za rukom ( i novčanikom!)
da stvore neka nova, u vidu stana, kuće..a onima što još uvijek imaju gdje, pažnja je usmjerena ka preuredjenju, sredjivanju, unapredjenju i proširenju. Da, reći će mnogi, lako je to kad si vani, ovamo obično i u kiši padaju pare, ali ja znam mnoge koji su od usta odvajali, svaku paru planirali, kako bi u Bosni “nešto” napravili. E šta je to u bosanskom biću pa ga toliko tjera da gradi i da planira za dalju ili daleku budućnost, ali u Bosni, ne bih to znala, ali je to opšta tendencija.
Ima sigurno i onih što poriču kako oni nisu takvi, kako žive i uživaju u sadašnjosti, ali im postupci govore nešto drugo. Npr. svake će se godine odmori planirati i svake godine biti ista destinacija. Jato će se sjatiti i sa svih strana pohrliti .. Gdje? Bosna i more… Zašto? Pa, kao što Al Dino kaže ” Lijepo je doć’ u svoju čaršiju, lijepo je imat’ svoju avliju..” a još uz to o sebi stvoriti sliku uspješnog Bosanca dijasporca. “Pokazati se” to je veće zadovoljstvo i od Tajlanda, Grčke, ili Španije, ma najveće od svih destinacija.
Zanimljivo kako sposobnost transformisanja dobije na snazi i kad se bosansko čeljade koje izbija vani ponovo nadje na tlu čarobnog vilajeta. Od mirnog, urednog i finog ljudstva, koje slijedi zakone i propise postaje oportunista koji bi, uz meze i piće, sve da mijenja u Bosni. Sve puca od života prvih dana, a onda se osjećanja kao i ličnosti mijenjaju, pa od one euforije po dolasku, preko bijesa i pretjerane kritičnosti pa do totalne rezignacije kući vrate praznih džepova i ništa punije duše. No, to ne znači da dogodine opet neće biti isto.
Na čemu bi onda bosančerosi trebali više raditi? Možda promjeni profesije. Nekako imamo i previše glumaca… 🙂
Postavljeno u 09:40, 5 komentar(a), print, #

11.03.2006.
Subotnje jutro 11. marta

Ovo mi jutro, osim sunca, popravi Hari Mata Hari sa svojom “Sam pao, sam se ubio”, koja umjesto “Golubice” doleprša sasvim slučajno na talase jednog švedskog radia. Bi mi čudno, bi mi drago, poskočih od sreće i zaplesah sa brisačem za pod!:)
Koliko samo znači jedna naša melodija u tudjem svijetu to znaju samo oni koji su imali neponovljivo i ne sasvim poželjno iskustvo izbjeglištva i dijaspore.
I ne vrijedi ništa što imam hiljade melodija na HD-u. broji se samo ono domaće što slučajno zaluta!
Ah, kad razmšljam unazad, pitam se nije li, konačno, došlo vrijeme da se polako pakujem i nazad, tamo gdje najviše pripadam..?
Je li došao kraj lutanja, istraživanja, mučenja i učenja svega tudjeg, a sve zarad “puke” egzistencije..?
Bili, vidjeli, je li sad dosta?
Evo ga i Dinina “Halima” zasvira :))
Nastaviću..
Postavljeno u 10:40, 12 komentar(a), print, #

08.03.2006.
Za boj spremne!;)
Tebi, koja za ljepotu znaš
još od vremena barbika…
tebi, koja si od pamtivjeka
maštala o Princu…
tebi, kojoj je pošlo za rukom
(hm, i ostalim organima)
da ga nadješ!
I tebi kojoj nije…
Tebi, koja još ljubiš žabe
A sve u nadi i sve džabe!
Tebi, koja izgubi
Zbog dužih nogu…
Tebi što imaš još kojeg
žapca ( ili princa! )
i tebi što dočeka
svoga čovjeka (recimo, sa “službenog” puta)
Tebi što stalno pušiš
Lulu mira,
i tebi koja znaš
kako se svira!
TEBI koja si radjala,
bdjela, odgajala
A, bogami, i tebi koja (još) nisi!
Tebi, ženo, sa sto ruku..
I tebi sa jezika sto…
Tebi u suknji…
i tebi u panciru…
Tebi u muci,
i tebi u hiru…
DOBAR ovaj DAN želim!
***
A za svaki drugi se sama pobrini. 😉
Postavljeno u 13:50, 6 komentar(a), print, #

06.03.2006.
Uspjela sam!
Kad sam započela ove blog-putešestvije nisam imala za cilj reklamiranje mame kao funkcije niti sam imala feminističke pretenzije da sve mame ovog svijeta stavim u što bolje svjetlo.
Mame su već dovoljno uzvišen pojam, mislila sam.
Namjera mi je bila da pišem o svom novom iskustvu, o svom medenom dječaku koji mi život preko noći promijeni, o njegovom rastu i svakodnevnici.
Negdje na pola puta shvatila sam da bih svakodnevnim opisivanjima bila dosadna samoj sebi, a kamo li drugima koji bi to čitali.
Medjutim, upravo taj moj odnos prema djetetu, opisivanja i majčinska pretjerivanja su napravili da je mama kao pojam, kao funkcija i, na kraju krajeva, žena, bar za nijansu dobio na svojoj važnosti. Vidim to pri svojim šetnjama cyber-spaceom. Ponosna sam na to i raduje me da ovo nije bilo uzalud.
Nisam vjerovala, ali sada znam i vidim da su mame, nerijetko, i vrlo sexi pojam i mnogi u tome pojmu vide oličje ljubavi, pažnje, dobrote, brige, novog života.
Ukratko, vide osobu koja nikada neće izdati.
Postavljeno u 18:06, 4 komentar(a), print, #

01.03.2006.
Postavljeno u 16:26, 5 komentar(a), print, #

01.03.2006.
Pa, nek’ nam je sretan i ovaj NEZAVISNI dan! ;))
P.S. Da znate da mi ide na živce što su svi na ovaj dan tako prokleto ozbiljni, svečano raspoloženi za velike riječi, sa strahopoštovanjem izjavljuju riječi čestitke. A kako god ko shvatio ovo moje čestitanje, ja mislim da je došlo vrijeme da zbijamo šale na vlastiti račun, i to sve dok ta ista država ne dostigne nivo respekta i .. ozbiljnosti.
A onda ćemo se s radošću šaliti.
Postavljeno u 00:24, 3 komentar(a), print, #

Komentariši