I šta smo saznali danas?

18.11.2006.
 

Kao prvo, saznala sam za postojanje ogromne online community , tj. internet zajednice koja se zove Myspace.com i koja broji milione (MILIONE) članova. Mislim da sam i prije čula za njih, ali sam svo vrijeme mislila da je to MSN/ Hotmail i njihove Spaces. Prevarila sam se, bogami…
Članovi Myspace-a imaju razne servise, kao što je forum, blog, formiranje grupa sa sličnim interesovanjima, zatim slanje maila, pretrage i sl.
Myspace članovi koriste uveliko i PODCAST i VIDEO kao sredstva efektnog izražavanja. Otvorite li  samo par profila (istovremeno) dočekaće Vas mnoštvo raznih ukusa, raznovrsna muzika i video koji kad se izmiješaju vrše direktan atak na Vaše ionako slabe živce. Ali, imajući u vidu da se tu obično radi o omladini, onda je i razumljivo da je tako, pa smirite usplamtjele živce.
***
Mama se trudi da bude u trendu i slijedi nove Internet tokove, da isproba nove komade .. softwarea, naravno (koja li je bosanska riječ za software – meHkane stvari?  – njih, ipak, ne bih isprobavala).
Eto, danas je vrlo jednostavno imati webstranicu, pa i cijeli website. Jednostavno skineš kompletan šablon (template), prilagodiš ga svojim potrebama i to je sve. Hm.. sve. Prilagoditi i nije lako, naročito kad se radi o stvarima gdje sam tanka, kao što su baze podataka, php, cgi i sl.
Moodle i Joomla! su, dakle, ti šabloni o kojima govorim, open source (majku mu, koja li je naša riječ za ovo – moram pitati one na blogu Bosanski jezik , grrr) i besplatni.
Postoje,  instrukcije za instalaciju, ali… treba biti pametan i za instrukcije
Danas, daklem, NISAM saznala kako da kreiram MySQL bazu podataka na serveru internet snabdjevača.  Znam da mi za MySQL treba nekakav cPanel, ali on nije besplatan. Bogami ne pomaže ni Astalavista.com, nego me samo šalju na one, da oprosti ko govori, bRezobrazne stranice. Milion crackova (koja li je bosanska riječ za crack??? Joj, ubiču se) ali nema onog koji je potreban. Eto ti baksuzluka. Ako ko ima bilo kakav savjet, bujrum, neću mu ništa.
A… što se tiče mog projekta sa slikama koji moram završiti ove hefte, je li.. uspjela sam sklepati ovu sličicu gore. Neka ušiteljica oprosti, ali opet je nisam slušala, ona rekla Corel, ja prizvala u pomoć i Photoshop, ali valjda neće primijetiti.
I.. mislim da sam, ipak, otkačila, jer kod svih ovih problema sa jebenim mašinama, uspijem se zadiviti ručnim radovima naše blogerke.

Komentariši