Get a (second) life!

26.11.2006.

Ako ste ikad poželjeli da budete neko drugi, ako želite da živite usporedni život, ili ako samo želite malo zabave – sada imate priliku.
Second Life je revolucionarna novost u svijetu interneta. To je virtualni, 3D digitalni svijet koji su zamislili i izgradili (i još uvijek grade) njegovi stanovnici (članovi).
Po završenoj registraciji i instalaciji programa sami kreirate svoj avatar, tj. ono kako želite da izgledate. To može biti neki divan ili strašan lik, sve zavisno od Vaše mašte i kreativnosti. Zatim krećete u avanturu po ogromnom trodimenzionalnom kontinentu. Nailazite na prekrasne pejzaže, gradove, planine, mora.. Sve djeluje nestvarno stvarno. U ovom svijetu možete i da letite. I odmah da Vas obavijestim: divan osjećaj!
Nailazite na najrazličitije tipove s kojima možete da chatate, sklapate prijateljstva ili – posao. Najzanimljivija je teleportacija. Postoji mapa svijeta sa koordinatama za svako mjesto i dovoljan je samo jedan klik i već ste na željenom mjestu. Kad ste već tu, možete poslati i razglednicu, ili napraviti snimak u .avi formatu.
U početku, zapravo,  samo lutate, jer ne znate za teleport. Slučajno nailazite na noćne klubove (u po bijela dana), muzika trešti, ljudi, tj. avatari plešu, ljube se. Ima tu i sasvim golih persona, robota, freaks raznih kalibara, faca i boja… Ako ste (obično, vi muški, je li) u potrazi za sexom onda ne zaboravite da morate kupiti virtualne genitalije. Oni ne dolaze besplatno. Pri izboru avatara dobijate globalni izgled, ali ne i detalje, kao što su polni organi, njih morate kupiti :)) A…nije fazon sve započeti, i u pola frke ustanovite da nemate penis…
Otvoren prije 3 godine, Second Life danas broji više od milion članova, a brojka se ubrzano povećava. Nema sumnje da je ovo budućnost Interneta, ali i biznisa na Internetu, jer su se brojne poznate firme poput IBM-a, Apple-a, Coca-Cole, Adidas-a, i t d,  već našle na licu mjesta, a Reuters je angažovao svog reportera da izvještava o zbivanjima u Second Life.
SL ima i svoju valutu. To su Linden dolari i odnos je 250 L$ = 1$. Ako imate novca možete kupiti posjed i urediti ga prema svojim zamislima. Možete imati svoj grad, svoj dućan. Možete prodavati, možete se oglašavati.
Ukratko, mogućnosti su neograničene.
So, get a (second) life!
mala napomena: za SL Vam je potrebna malo jača mašina i brža (tj. šira) internet veza.

Komentariši