Babije gatke

Najviše sam zvala “božanskog vidovnjaka”. U prvom razgovoru mi reče da smo on i ja sudjeni jedno drugom, ali da su mene urekle ne dvije stare žene, te da me prati zla kob i sve tako redom. A Medo, opet, nosi teret iz prošlosti od svojih muških predaka… Naredni razgovori s njim nisu donosili ništa značajnije.
Zatim sam zvala onu koju mi je Adisa preporučila – Amru iz Karlovca. Ta žena je djelovala poput onih vještica iz filmova što se zlokobno i zlorado grohotom smiju. Ona mi reče da je njegova bivša radila crnu magiju, bacala čarke i uroke i na mene, da zna kako se zovem i tako redom. Nudi uslug slanja zaštite na kućnu adresu po cijeni od 4000 kuna. Ne, hvala, nemam novaca.

A, iskreno, nisam vjerovala, nisam bila potpuno uvjerena da to što mi govori ima ikakvog smisla, jer… sve je mogla izmisliti,. No, ipak, još jedna potvrda onoga što je i Adisa rekla. Ali, opet, mogla joj je Adisa sve to reći, pa, zaboga, ona mi je i dala ovaj broj, i još uz to hvalila kako je i kod nje dolazilo do razvoda braka, ali, ipak, u zadnjem trenutku muž odustao. Da…

Sljedeći je bio neki hodža u Njemačkoj. Rekoše mi kako imam sihr na sebi, a Medo ima puno dušmana, medju kojima žensko srednjeg rasta, ima oznaku na licu, i negdje na nozi, i isto tako ima puno para. Sjetih se “gospodje”, njenih mladeža na licu, pa povezah. TO JE TO, nema šta drugo bit’, helem naručih od njih potrebne zapise za uklanjanje sihra, i uz to još neko čarobno ulje koje u snu daje odgovore na željena pitanja.

Ne znam još uvijek da li da vjerujem u to, ali… tu noć kad sam ulje, po uputama, stavila na čelo i ispod očiju, i upitala, ko nam ovo napravi… sanjala sam Medu i njegovu bivšu kako sjede jedno pored drugog. Od tada nisam dobila više nijedan odgovor, a puno puta pokušavah pitati.

UPDATE 25/7/2015 – Sve u svemu, ništa od babijih gatki nije pomoglo, a ako je šta i bilo istina, to nije ništa značilo kad se svijet rušio

NAKON RAZLAZA

Hasan je kruna mojim spiritualnim i natprirodnim istraživanjima mog stanja i uzroka našeg razloga. On mi je već u prvom pismu napisao da je Medo otišao zato što vidi da se nisam opametila svojim gubicima, i kad on osjeti da sam se promijenila tad će se vratiti i povući u normalan život uz mene i dijete. Bila sam presretna. Kao da je odgovor došao od samog Boga. Poslala sam još jendo pismo i dobila odgovor s kojim sam bila zadovoljna. Ovog puta, medjutim nije pisao da će se vratiti, već da ne zna, ali mi je napisao nešto drugo.

Pisao je naime, da Medo nešto krije, i da s eobji da se to ne otkrije. Ali, da će ga savjest gristi i da će to nekome reći, a kad se nekom kaže, onda to više nije tajna. Isto piše da je Medo dobar čovjek, ali da nema iskrene prijatelje, ni prijateljica, i da ga je društvo oduvijek iskorištavalo. Isto veli da je on pametan, ali da to znanje i pamet ne koristi, već pušta da ga drugi nagovaraju i da bi zbog toga moga da dodje do bolnice ili zatvora. Hasan mi savjetuje da mu kaćem da se javi za pomoć.  Bila sam zatečena svim napisanim, i savjet jednostavno ne mogu da slijedim jer znam kakav je Medo. Vjerovatno bi me samo ismijao i rekao da ništa od toga nije istina…

Komentariši